Jeśli chcesz kupić

1891369 448739638587413 819184531 oNie dajmy się oszukać czyli kilka rad dla tych, którzy chcą kupić szczeniaka z prawdziwym rodowodem.

Jeśli z jakichś powodów nie chcą Państwo adoptować jednego z naszych podopiecznych, a chcecie mieć swojego dalmatyńczyka z rodowodem tak by wychować go po swojemu prosimy o uważne przeczytanie poniższego tekstu.
Jako fundacja jesteśmy zobowiązani jednym z zapisów statutu do edukacji przyszłych właścicieli tej pięknej rasy co przede wszystkim wiąże się z ostrzeganiem przed nieuczciwymi ludźmi prowadzącymi działalność zarobkową. Działalność ta w dużej mierze może powodować krzywdę niewinnych zwierząt. Polskie prawo niestety do dziś nie usankcjonowało do końca pewnych kwestii związanych z prowadzeniem hodowli i dało możliwości do rozwijania działalności, która nie wiele ma wspólnego z humanitarnym traktowaniem zwierząt. Często spotykamy się z biznesem, w którym suki są "maszynką" do robienia pieniędzy.

Prawa i obowiązki nasze oraz hodowców:
1. Hodowca jest zobowiązany do udostępnienia nam osiągnięć rodziców, ich rodowodów, championatów, dyplomów, kart ocen itd. Powinniśmy zapoznać się też z protokołem kontroli miotu. W takim protokole są wypisane przez komisję hodowlaną, zalety oraz wady, ocena psychiki, stanu sanitarnego kojca, odżywiania szczeniąt.
2. Ważną informacją dla nas jest to w jakim stanie znajduje się matka, czym była karmiona, czym były karmione szczenięta oraz czy były terminowo odrobaczane. Ważna uwaga: dobry hodowca oddaje szczenię z wypisanym na kartce jadłospisem pieska (do którego szczeniak przywykł).
3. Powinniśmy zweryfikować warunki w jakich odchowane są szczenięta. Dalmatyńczyk nie nadaje się do hodowli kenelowej czy trzymania w zimnych odizolowanych pomieszczeniach. Sugerujemy rezygnację z zakupu szczeniaka pochodzącego z dużej hodowli, gdzie znajduje się np kilka innych ras psów. Najlepiej gdy mamy doczynienia z hodowlą o warunkach domowych gdzie nie ma więcej niż kilka suk jednej rasy.
4. Powinniśmy zweryfikować czy szczenię jest zdrowe, bez wad, prawidłowo odchowane:
   - sprawdzamy czy słyszy.
   - waga psa (szczenię nie powinno być szczupłe, lecz lekko zaokrąglone,
     ale nie może mieć rozdętego brzucha)
   - dziąsła powinny być mocno różowe, jeśli są blade można podejrzewać anemię
     (złe odżywianie). Kolor dziąseł świadczy też o odpowieniej ilości żelaza w
     organiźmie, zwłaszcza ta rasa potrzebuje tego pierwiastka w organiźmie w
     trakcie wybarwiania.
   - sierść powinna być błyszcząca, matowa może świadczyć o obecności pasożytów
     lub złym odżywianiu.
   - szczenię 7 tygodniowe powinno mieć komplet zębów mlecznych.
   - oglądając stawy oceniamy czy nie są nadmiernie pogrubione.
   - zaglądamy w uszy, czy nie są chore i brudne.
   - oceniamy żywotność i ruchliwość szczeniąt, czy są wesołe, skore do zabawy, czy też nie.

Jeśli cokolwiek wzbudzi u nas podejrzenie powinniśmy niezwłocznie zawiadomić o takiej hodowli fundację zajmującą się daną rasą lub najbliższy w danym regionie TOZ podając nazwę i adres podejrzanej hodowli.

Pamiętaj prawdziwy rodowód tylko z FCI, możliwość jego wydania w Polsce ma tylko ZKwP.

pseudo