Adopcje

Adopcja psa, nie tylko dalmatyńczyka to wielka odpowiedzialność spoczywająca na przyszłym właścicielu. Zanim złapiemy za telefon i zadzwonimy lub zanim napiszemy e-mail do takiej organizacji jak nasza usiądźmy na chwile i w spokoju zastanówmy się czy faktycznie chcemy psa.

- Pies to ogromna odpowiedzialność czasem nawet na 15 lub więcej lat (w zależności
           od jego aktualnego wieku).
         - Pies to nowy członek naszej rodziny, który będzie wymagał naszej uwagi i opieki.
         - Pies to także koszty związane z ewentualną opieką medyczną, za niego nie da się
           odprowadzić składki zdrowotnej i uzyskać bezpłatnej usługi medycznej.
         - Pies to codzienne spacery, czasem nawet kilka razy dziennie (dotyczy
           osób mieszkających w blokach)

A co z wakacjami??
Nie wszędzie możemy zabrać naszego nowego członka rodziny, nie każdy ośrodek wypoczynkowy, hotel czy pensjonat w Polsce wyrazi zgodę na pobyt psa podczas urlopu. I co wtedy ?? Jeśli nie mamy kogoś życzliwego w swojej bliskiej rodzinie, kto przyjmie naszego pupila, to ... ?? Jako organizacja pro-zwierzęca wolimy nawet nie dokańczać tego i nie domyślać się co może się wydarzyć.
Pies adoptowany to często pies po "przejściach" bywa nieufny, strachliwy, płochliwy. Często potrzebuje czasu na adaptację w nowym miejscu, może to trwać krótko np. kilka dni a czasami trwa to nawet kilka miesięcy. Wszystko zależy od jego psychiki. Najczęsciej dom tymczasowy i wprawny tymczasowy opiekun potrafi napisać taką swoistą "instrukcję obsługi" psa do której warto się stosować. Powoduje ona zmniejszenie stresu u psa przy kolejnej zmianie miejsca pobytu. Tak, tak pies także przeżywa stres, dlatego trzeba mu go oszczędzić o ile jest to tylko możliwe.

Gdy już wszystko to przemyślimy i stwierdzimy, że jednak damy radę a pies będzie mógł spędzić z nami resztę swojego życia można usiąść do klawiatury i napisać do nas e-mail lub zadzwonić i zgłosić chęć adopcji psa. Na podstawie wstępnych rozmów telefonicznych, poźniejszych wizyt przed adopcyjnych (PA) naszych wolontariuszy lub zaprzyjaźnionych członków innych fundacji oraz TOZów decydujemy o wydaniu psa do adopcji.
Całość procedury wieńczona jest podpisaniem umowy adopcyjnej, która nakłada pewne obowiązki na nowego właściciela, jest ona do ściągnięcia z naszej strony i można a nawet bezwzględnie trzeba się zapoznać z jej treścią.

W związku z coraz czętszymi przypadkami porzuceń lub zwrotów zwierząt fundacja wprowadza jednorazową opłatę adopcyjną w wysokości 150 pln. Jest to opłata, która częściowo ma pokryć ewentualne koszty transportu, oraz koszty związane z pobytem psa pod opieką fundacji (koszty hoteliku, wyżywienia, opieki medycznej).
Pamiętajmy!! Założeniem działania i jedną z ważniejszych misji naszej organizacji, jest dom stały ten jeden jedyny bez zwrotów lub porzucania zwierząt.
Nie wydajemy psów do kojców oraz do budy, psy w typie rasy dalmatyńczyk nie moga przebywać na zewnątrz.

PIES TO NIE ZABAWKA NIE MOŻE SIĘ ZNUDZIĆ I NIE MOŻEMY GO ODSTAWIĆ PO PARU DNIACH NA PÓŁKĘ!

KONTAKT W SPRAWIE ADOPCJI

WZÓR UMOWY ADOPCYJNEJ DO POBRANIA